01

Auteursrecht

Mag ik foto’s downloaden en gebruiken?

Wie een afbeelding (of tekst) van een ander overneemt, heeft daarbij meestal toestemming van die ander nodig. Op vrijwel alle foto’s en plaatjes op Internet rust namelijk auteursrecht. Ook portretrecht kan een rol spelen.
De aan- of afwezigheid van een copyright notice is totaal irrelevant. Aanvragen van auteursrecht is niet nodig. Als een werk beschermd is, mag het dus niet worden gebruikt zonder toestemming van de maker. Dit betekent dat het niet gekopieerd en verspreid mag worden, maar ook dat het niet op een website geplaatst mag worden.

…en als ik de foto’s niet commercieel gebruik?

Veel websites worden gemaakt door hobbyisten zonder enig winstoogmerk. Ook zij willen vaak graag foto’s of ander beeldmateriaal gebruiken als onderdeel van hun site. Dergelijk gebruik is heel kleinschalig, en de kans is bijzonder klein dat de fotograaf hierdoor schade lijdt. Toch moet ook voor dit soort gebruik toestemming gevraagd worden. Wie zonder toestemming een werk gebruikt, maakt inbreuk op het auteursrecht.

Het doet niet ter zake of het gebruik commercieel is, of de naam van de auteur vermeld wordt, of dat de webmaster reclame voor hem maakt door het gebruik van de foto’s, of wat dan ook. De maker kan schadevergoeding eisen en/of eisen dat de webmaster zijn werk van de site afhaalt. Bij foto’s is het gebruikelijk om een schadevergoeding te eisen (en, bij commercieel gebruik, te krijgen) van 3 maal het gebruikelijke tarief van die maker.

Wat is portretrecht?

Wie op de foto staat, kan via zijn portretrecht publicatie van de foto verbieden als hij daar een redelijk belang tegen kan aanvoeren. Privacy is het meest voorkomende belang. Voor bekende personen is er ook een commercieel belang.

Meer over portretrecht

Wat moet ik doen als ik toch graag een foto wil gebruiken?

Dit is simpel! Stuur een e-mail. Vraag om toestemming. Vermeld hierbij je doel. Onder bepaalde voorwaarden kun je toestemming krijgen voor gebruik. Dit kan gratis zijn of voor een bepaalde vergoeding.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Een goede bron is de website Auteursrecht → en de website van “ICT-jurist Arnoud Engelfriet”: Ius Mentis →

02

Ben ik een beroepsfotograaf?

Prof vs semi-prof/amateur

Ik mag mezelf een amateur noemen. Het zegt niets over de resultaten, maar meer over hoe ik mijn geld verdien. Ik heb natuurlijk overwogen om met fotografie mijn geld te verdienen, maar na een rekensom kwam ik tot de conclusie dat ik in mijn regio nooit de vereiste produktie kan halen op de manier zoals ik dat wens. Misschien denk ik er later anders over, maar nu is het meer een dure hobby. Toch probeer ik op professioneel (wat dit ook mag betekenen) niveau te werken. Ik probeer op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen, volg scholing en probeer ervaring op te bouwen om zo mijn resultaten en kennis te verbeteren. Omdat ik geen produktie hoef te halen, kan ik fotograferen wat ik wil en wanneer ik wil. Ik zie dit als een groot voordeel.

Apparatuur

Ik maak gebruik van een professionele digitale spiegelreflexcamera die kwaliteitsbeelden maakt met een pixelresolutie van 36MP, geschikt voor grote afdrukken (80 x50 cm of groter) .
Verlichting komt meestal tot stand met hulp van verschillende professionele studioflitsers en accessoires, zoals beauty dish, grids, softboxen en paraplu’s.
Prints worden niet door mij zelf gemaakt, maar kunnen desgewenst worden verkregen bij een uitstekend fotovaklab. Natuurlijk kun je de foto’s zelf ook laten afdrukken.

Studio en Locatie

Helaas heb ik geen vaste studio, dus meestal wordt de woonkamer ingericht als studio. Wees gerust, voor de meeste onderwerpen is dit goed te doen. Soms wordt er op locatie gefotografeerd, binnen of buiten, eventueel worden de flitsers meegenomen en ter plaatse opgesteld. Mijn voornemen is om meer opnames op mooie of bijzondere locaties te gaan doen. Heb je zelf een mooie locatie? Leuk!

Visagie (make-up)

Make-up is niet altijd noodzakelijk voor een foto-sessie, maar vaak is een simpele basis make-up toch essentieel voor een goed resultaat. Het verdient de voorkeur om make-up aan te laten brengen door een visagist(e) (eng: make-up artist, MUA). Een visagist is iemand die gespecialiseerd is in het opmaken van een bepaald gezichtstype met hulp van make-up producten. Meestal is er een visagiste aanwezig bij onze sessies voor een simpele of meer extreme make-up.
Wil je zelf de make-up doen of een eigen visagist meebrengen, dan alleen na overleg.

Doelstelling

Samen met het model tot een eindresultaat komen waarmee we beiden tevreden zijn. Keyword is ‘samen’. Het is een samenspel tussen fotograaf, model en aanwezige visagist en/of stylist. Deze interactie maakt het voor mij interessant.

Wat is mogelijk?

Ik probeer me niet te beperken, dus een goed idee is altijd bespreekbaar. Als er al beperkingen zijn, zijn die meestal technisch van aard.

03

Richtlijnen voor het model/voorbereiding

Identificatiebewijs

Het model (of wettelijke vertegenwoordiger) dient een identificatiebewijs mee te nemen. Voorbeelden zijn paspoort, rijbewijs, OV-kaart e.d

Huid

  • make-up: Indien een visagist de make-up verzorgt, breng dan geen make-up op. Maak de huid schoon en breng alleen een dagcrème aan. Als je zelf de make-up verzorgt, neem dan alle benodigdheden mee. Heb je een bijzonder huidtype of huideigenschappen waar we rekening mee moeten houden, geef dit dan tevoren aan.
  • Onderga geen schoonheidsbehandeling tenminste 3 dagen voor de sessie. De huid is vaak nog onrustig of kwetsbaar.
  • Indien relevant, scheer dan alle voor de sessie relevante plaatsen, bijvoorbeeld oksels, benen, e.d. Dit wordt wel eens vergeten.

Kleding

  • Vaak is tevoren duidelijk wat de bedoeling is. Kleding is meestal al doorgenomen of uitgezocht. Soms is het handig om een badjas mee te nemen om je warm te houden op momenten dat er niet gefotografeerd wordt.
  • Zijn er geen specifieke kledingsafspraken gemaakt, neem dan twee setjes mee waarin jij je mooi vindt, maar beter is om het tevoren te vragen.

Begeleiding

Het is toegestaan om één persoon mee te nemen, ter begeleiding. Wil je met meer personen komen, dan alleen in overleg. Wij werken bijna altijd met een vrouwelijke visagist, die ook de hairstyling verzorgt en dan altijd aanwezig is tijdens het fotograferen.

Kinderen

Kinderen dienen altijd vergezeld te worden door één of beide ouders of een wettelijke vertegenwoordiger. Zij dienen ook aanwezig te blijven tijdens de gehele sessie.

Jonge kinderen
Oudere kinderen

Tips voor zwangerschapsfotografie

Het advies is rond de 34 – 35e week te komen, dan is de buik mooi rond. Als het kind éénmaal begint in te dalen verandert de buik van vorm. Eerder komen kan natuurlijk ook. De buik is dan wat kleiner, maar niet minder mooi. Maak op tijd een afspraak.

04

Vragen van het model

Poseren is dat moeilijk?

Ja en Nee. Het is moeilijk als je jezelf vergelijkt met ervaren professionele modellen. Als je eens gekeken hebt naar ‘America’s Next Top Model’ of een soortgelijk programma, dan zie je dat het best wel precies komt. De realiteit is dat niet iedereen zich (meteen) comfortabel voor de camera voelt. Het is niet voor niks dat ik zelf liever achter de camera sta! Ik zal altijd proberen je te begeleiden en gerust te stellen, ook als je nooit eerder geposeerd hebt. Zoals ik eerder genoemd heb, is fotografie een samenspel. Je moet het in eerste plaats gewoon leuk vinden. Over het algemeen vinden modellen het erg meevallen en ook erg leuk om te doen.

Wat krijg ik?

Wat je krijgt, is afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt, maar globaal is er een overzicht te geven.

Wat kun je krijgen

Wat kost het?

Er zijn geen kosten voor het model bij TFP of bij ondertekening van een modellencontract. Reiskosten en andere bijkomende kosten worden alleen vergoed als daar tevoren afspraken over zijn gemaakt. Vraag daarom altijd bij twijfel. Andersom geldt dit ook.

Over het algemeen maak ik geen portretten in opdracht van de geportretteerde, maar als dit wel het geval is, dan vraag ik soms wel een vergoeding. Vraag naar de tarieven, ze zijn afhankelijk van de wensen.

Wat is TFP?

TFP staat voor ‘Time for Prints’ (een variant hierop is TFCD, ‘Time for CD’). De meeste fotografen vragen een financiële vergoeding voor een fotosessie. Logisch, want een fotograaf maakt onkosten. Beroepsmodellen, maar ook “parttime” modellen, vragen meestal óók een financiële vergoeding. TFP is een overeenkomst tussen het model en de fotograaf waarbij het model geen vergoeding krijgt voor haar diensten en kosten, maar ook de fotograaf geen vergoeding krijgt voor zijn werk, de afdrukken of CD’s met de geselecteerde foto’s. In principe werken alle betrokkenen bij een TFP-sessie met gesloten beurzen en draagt iedereen zijn eigen kosten. Voor een model kunnen dit bijvoorbeeld kleding- en reiskosten zijn, voor een visagist make-up- en reiskosten. De gemaakte foto’s mogen doorgaans zowel door de fotograaf, model en eventueel visagist gebruikt worden in een Portfolio en als promotiemateriaal. In een contract kunnen de gemaakte afspraken vastgelegd worden. TFP betekent voor mij ‘portretten die niet in opdracht’ worden gemaakt’

Kan ik ook geld verdienen?

Over het algemeen niet. Ik werk volgens het TFP principe. Onder bepaalde omstandigheden, bijv. bij bijzondere thema’s of ondertekening van een modellencontract wil ik wel eens een financiele vergoeding geven. Dit moet tevoren worden overeengekomen.

Wat is een modellencontract?

Het is gebruikelijk in de commerciële fotografie of bij betaalde opdrachten, bijvoorbeeld foto’s gemaakt door modefotografen, dat het model een modellencontract ondertekent. Hierin verklaart het model af te zien van haar portretrecht, m.a.w. geeft expliciet toestemming voor commercieel gebruik. Ook hierbij geldt dat een model bezwaar kan maken tegen een publicatie, maar zij zal nu veel betere gronden moeten hebben om succesvol bezwaar te maken.

Waarschuwing: er zijn fotografen die vragen (eisen) dat je een modellencontract ondertekent bij een TFP overeenkomst. Dit is niet correct en je wordt dan opgelicht als model. Een fotograaf die je foto’s commercieel wil gaan gebruiken, dient je fatsoenlijk te betalen. Onderteken dus niet zomaar een modellencontract

Ik wil poseren, wat stuur ik op en zet ik in mijn e-mail?

We willen graag zien hoe je eruit ziet.

Stuur 2 tot 5 foto’s (JPG-bestanden) naar hendrik@hendrik-fotografie.nl. Het is niet nodig om professionele foto’s te sturen. Duidelijke eigen gemaakte opnamen zijn geschikt.
Wij willen graag naturel kleurenfoto’s (zonder make-up of fotoshop). Let op een goede belichting, vaak zijn foto’s buiten genomen in het daglicht (zonder flitser) het meest geschikt. Draag geen zonnebril, muts, pet e.d. Het liefst zijn de foto’s gemaakt met een digitale camera, maar als een mobiele telefoon een goede kwaliteit camera heeft, dan mag dit ook.
Stuur minimaal een portret waarbij je recht in de camera kijkt, niet lachend, en een foto waar je helemaal op staat (van top tot teen). Indien mogelijk ook een bodyshot in bikini o.i.d.
Vermeld, voor zover je het weet, in je e-mail je leeftijd, je woonplaats, lengte, gewicht, borst-, taille- en heupomvang, cupmaat, haarkleur.
Het meest belangrijk is dat je ons verteld wat je graag wilt bij ons en natuurlijk ook wat je niet wilt. Eigen ideeën worden altijd op prijs gesteld.

(wij behandelen jouw gegevens uiteraard strikt vertrouwelijk)